CĂLIN CAVALERU
Citește
Interacțiunea cu prospecții nu e mereu la fel dar există o serie de pași, simplu de observat și documentat care-l duc pe vânzătorul tău rapid și precis spre semnarea contractului dorit. Suma acestor pași reprezintă procesul de vânzare. El nu-ți spune ce trebuie să faci în fiecare moment, dar te ajută să te orientezi, să-ți dai seama unde ai ajuns, la ce trebuie să te concentrezi și cât mai ai până la destinație.
Scopul procesului de vânzare este să-i atragă atenția omului care vinde când a luat-o pe miriște, să-i amintească ce principii îi ghidează acțiunile și deciziile, să-l ajute să găsească cele mai bune soluții când s-a împotmolit și să-l conducă pe drumul cel mai scurt spre închiderea, de preferință cu succes, a oportunității.
Într-o organizație care funcționează eficient acest proces nu este o colecție de restricții, nici un instrument de asuprire sau de șantaj. El încurajează vânzătorii să ofere clienților potențiali sau existenți o experiență de cumpărare excepțională și cât mai multă valoare într-un timp cât mai scurt.
Sunt multe chestiuni care o pot lua razna când zona critică a vânzărilor este lăsată în voia sorții. Hai să vedem ce poți să faci tu, conducătorul organizației astfel încât lucrurile să funcționeze cel puțin corect:
Efortul pe care-l faci pentru a-ți păstra în cea mai bună formă atât procesul cât și echipa de vânzări îți va aduce destul de repede rezultate spectaculoase cum ar fi că:
Fără un proces de vânzare bine pus la punct habar nu ai ce ți se întâmplă. Ești în pom cu previziunile atât pentru perioada imediat următoare cât și pe termen mediu. Ai doar o serie de speranțe că mâine va fi mai bine și atât.
Nici tu, nici șeful vânzărilor, dacă există vreunul, nu știți în ce stadiu se află discuțiile cu prospecții sau ce manete să trageți ca să biruiți, în timp ce competitorii tăi ar putea avea procese de vânzări adaptate fiecărui tip de prospect, fiecărui segment de piață sau sisteme bine puse la punct de colectat informații despre preocupările strategice ale conturilor uriașe pe care ți le dorești și tu în portofoliu.
Vânzarea este un domeniu extrem de tehnic, de o importanță vitală pentru rezultatele companiei. Este o treabă pentru profesioniști, nu pentru amatori, fie ei și entuziaști. Nu lasă lucrurile la voia întâmplării sau a inspirației de moment a omului care merge la întâlniri pentru că vei pierde mai mult decât îți poți permite.
Folosește un proces bine documentat, actualizează-l periodic, și-ți vei crește semnificativ șansele de a atinge obiectivele, de a valorifica oportunități mai puțin evidente și de a păstra clientul fidel pentru o bună bucată de vreme.