Fii deștept, evaluează-ți periodic progresele!

Un om deștept care dă de greu sau vrea rezultate mai bune decât poate obține singur, caută ajutor chiar în afara organizației. Așa ajunge să colaboreze cu antrenori ai performanței (așa zișii coachi) sau consultanți care-l pot ajuta să-și valorifice la maxim punctele tari, să-și gestioneze comportamentele sau obiceiurile ce stau în calea progresului personal.

Nu-i nimic jenant în asta cum par să creadă cei care ascund că lucrează împreună cu un specialist ca să devină mai eficienți. O astfel de colaborare te face să-ți pui întrebări la care nu te-ai fi gândit niciodată, să analizezi situația folosind instrumente și tehnici noi, să identifici obiceiurile care te țin pe loc.

Pentru a face o poză cât mai clară a momentului de pornire la acest drum anevoios este indicat să pornești de la un feedback multiplu, respectiv un 360 care îți spune cum te văd șefii, colegii și subalternii înainte să alegi schimbarea pe care ai putea și  vrei s-o faci.

Scopul acestui exercițiu nu este să-ți demonstreze cineva că avea dreptate când îți spunea să nu te mai enervezi sau să te asiguri că ți-ai comunicat cât mai exact așteptările, ci să te ajute să conștientizezi ce comportamente și abilități merită îmbunătățite dacă-ți dorești cu adevărat asta.

Este util să știm că poți acumula cunoștințele tehnice mai simplu decât pe cele necesare conducerii unui grup de angajați pentru că, în cazul problemelor tehnice feedbackul este implicit. Vezi imediat dacă ai reușit să-ți setezi telefonul așa cum ți-ai dorit sau mai trebuie să încerci.

În cazul interacțiunii cu oamenii feedbackul nu este implicit. Dacă nimeni nu-ți spune unde ai luat-o pe miriște, vei crede multă vreme că ai procedat corect și vei fi uimit că nu obții nici pe departe rezultatele așteptate.

În cazul în care ai o experiența de management limitată probabil vei aștepta prea mult înainte să iei măsurile corective care se impun. Iar când vei căuta soluții te vei uita oriunde, mai puțin la tine, ceea ce te va împiedica să găsești drumul drept.

Colegii noștri, nu neapărat rău intenționați, fie nu sunt dispuși să vorbească, fie mai au de învățat cum să transmită informația relevantă la timp și într-un mod constructiv.

Aici poate cu adevărat să ajute un 360 pentru că îți spune adevărul despre cum te percep cei cu care lucrezi și ce cred ei despre abilitățile tale de a relaționa, chiar și dacă nu sunt niște campioni ai feedbackului.

Vei afla astfel ce ai putea să faci mai bine, unde stai rău, cum îi deranjezi pe ceilalți la mers, poate fără să vrei, sau să realizezi ce progrese spun ei că ai făcut între două măsurători consecutive.

Ce e bine să știi înainte să te supui unui 360 este că nu-i de ajuns să te cântărești periodic ca să slăbești. E absolut necesar să-ți dorești să schimbi ceva și să muncești din greu pentru a realiza asta.

Acest instrument nu înlocuiește feedbackul de performanță permanent de care are nevoie fiecare angajat, nici nu este util șefilor tăi direcți sau celor de la resurse umane ca să ia decizii privitoare la cariera sau dezvoltarea ta personală. El te ajută doar pe tine să faci ceva bun și asta numai dacă vrei să folosești așa cum trebuie informația primită.

Oamenii din business au obținut succese excepționale pentru că au avut viziune, au acționat eficient, au muncit mult, au găsit soluții extraordinare. Aceleași succese le-au obținut în ciuda faptului că au comunicat puțin și târziu, că nu au ascultat părerea celorlalți, că au emis judecăți de valoare când nu era cazul distrugând motivarea echipelor lor.

Singuri nu pot să separe comportamentele care le-au facilitat rezultatele de cele care de fapt le-au pus bețe-n roate. Prin urmare în proiectul următor vor repeta atât bunele cât și relele considerându-le pe toate ca părți indispensabile din rețeta succesului.

Așa ajung conducătorii să se îndrăgostească de atitudini, comportamente și obiceiuri care în realitate le reduc productivitatea, le deteriorează imaginea și calitatea relațiilor cu ceilalți. Să fie convinși că numai ei știu cel mai bine. Că nimic din ce vine de la subalterni nu are valoare. Că sunt singurii care pot.

Un 360 deștept construit, corect administrat poate să scoată la vedere problemele aflate de obicei în unghiul mort și prin urmare invizibile. Mai departe o planificare riguroasă a pașilor logici următori, un pic de ajutor la aplicarea tehnicilor care facilitează schimbarea te vor trece în etapa următoare, pe palierul superior pe care ți-l doreai de ceva timp, fără să știi cum să procedezi să ajungi acolo.

Să muncești și mai mult ca să-ți materializezi visul nu este de obicei cea mai fericită soluție pentru că puterea ta de a trage este limitată, la fel ca și timpul pe care-l poți aloca afacerii de care te ocupi. Să fii cu cinci minute mai deștept, să apelezi la un specialist calificat, să-ți identifici punctele tari și pe cele slabe, să-ți stabilești clar obiectivele și drumul pe care-l ai de parcurs, este!

The following two tabs change content below.

Călin Cavaleru

Autor, speaker, consultant specializat în tehnici de gândire rațională. Își ajută clienții să găsească cele mai simple, profitabile și durabile soluții de business.

Ultimele articole postate de către Călin Cavaleru (vezi toate)