CĂLIN CAVALERU
Citește
Antreprenorii încalcă uneori regulile sau greșesc copilărește din dorința de a ajunge primii la destinația visată. Le place să creadă că sunt lupi singuratici, că pot orice, oricum, oricând. Când nu le iese sunt descumpăniți. Se întreabă încotro s-o ia mai departe.
Unii realizează că au nevoie să vorbească cu cineva în care au încredere ca să-i aducă înapoi pe șine, alții se străduiesc să biruiască pe cont propriu.
Cei care nu pricep că viața este prea scurtă ca să învețe numai din greșelile lor riscă să rateze oportunități rare, să se miște rapid, dar într-o direcție greșită, să se apuce de prea multe treburi fără să finalizeze niciuna, într-un cuvânt să-și risipească resursele acumulate cu greu.
Dacă vrei să găsești un partener de nădejde, care să-ți netezească drumul spre succes asigură-te că:
Ai ce învăța de la el
Știe ce să te întrebe ca să te forțeze să analizezi situația din unghiuri care ți-ar fi fost invizibile altfel. Te scoate din fundăturile în care te-ai băgat oferindu-ți cel puțin o sugestie aplicabilă.
E capabil să-ți ordoneze prioritățile după criterii raționale, să-ți ușureze drumul spre deciziile complicate, să-ți îmbunătățească abilitățile de gestionare ale riscurilor.
Are răbdare să te asculte
Nu se repede să-ți ofere soluții. Pune întrebări care te ajută să-ți clarifici ce te doare cu adevărat. Îți povestește, dacă este cazul, cum ar face el în locul tău dar nu-ți impune acțiuni.
Te lasă să-ți expui punctul de vedere, dar te oprește când bați câmpii sau amesteci subiecte care n-au nicio legătură între ele. Nu-ți permite s-o iei pe arătură doar pentru că ai o idee fixă la care ții neapărat.
Îți explică un concept sau o tehnică nouă până când înțelegi cum s-o pui în practică, la ce-ți folosește și ce consecințe vei fi nevoit să înfrunți dacă acționezi la fel ca până acum.
Se concentrează în primul rând pe tine
Construiește o relație personală excepțională astfel încât să crească eficiența transferului de cunoștințe, abilități sau bune practici.
Face din tine un lider mai bun care-și motivează și inspiră oamenii. Îți identifică punctele tari și pe cele slabe.
Află ce-ți blochează acțiunile, te ajută să-ți depășești temerile, să eviți bâlbele și indecizia într-un fel care-ți este la îndemână.
Se străduiește să te transforme în cea mai bună versiune a ta, nu într-o clonă nereușită a lui.
Te împinge să faci la timp pasul următor
Îți cunoaște viziunea, știe exact ce te pasionează, ce te motivează sau ce te face să dobori țintele una după alta.
Își dă seama, înaintea ta, când ești pregătit să iei deciziile strategice necesare pentru dezvoltarea companiei, optimizarea proceselor esențiale, reașezarea organigramei sau schimbarea culturii organizaționale.
Îți întinde o mână de ajutor ca să pășești în siguranță spre mai departe.
Reprezintă pentru tine singura persoană față de care ești responsabil moral să te ridici, să treci la treabă și să livrezi rezultatele promise.
Dacă nu ai încă pe cineva cu care să te sfătuiești în momentele grele nu e nicio nenorocire pentru că poți găsești oricând omul care să te conducă pe scurtătura spre succes.
Lucrează cu o persoană experimentată ca să-ți clarifici direcțiile strategice, abilitățile care merită exersate, ponderea logică a fiecărei sarcini în programul tău zilnic.
Vei fi mai mulțumit de câte poți face dacă te organizezi inteligent, ba chiar îți va rămâne timp să te ocupi de familie sau de hobbyul preferat.
E important să înțelegi că omul care te ajută să te orientezi în business nu-ți este nici șef, nici părinte, nici profesor.
Este, la fel ca și tine, doar un adult responsabil. Știe mai bine chestiuni care-ți pot fi utile și este dispus să-ți arate cum poți arde niște etape.
Colaborarea voastră urmărește să-ți consolideze încrederea în forțele proprii și să te ghideze către decizii de business eficiente. Când ea se bazează pe respect reciproc aduce ambelor părți beneficii importante.
Indiferent că-l chemi mentor, consilier sau coach cel mai potrivit sfătuitor pentru etapa de dezvoltare în care te afli, nu-i ușor de găsit.
Merită însă să faci un efort ca să dai de el, deoarece în această formulă vei învăța tot ce-ți trebuie ca să te descurci, înainte să te lovești de situații critice. Vei trece obstacolele mai ușor, mai repede și mai ieftin decât pe orice altă cale.
O variantă a acestui articol a apărut în publicația Manager Express octombrie 2015