Felul în care te ciocnești cu oamenii din subordinea ta influențează enorm calitatea rezultatelor obținute. Întâlnirile în diverse formule, discuțiile unu la unu, brainstorming-urile sau deciziile luate în echipă produc schimbările necesare creșterii sănătoase a organizației.

Totuși e plin pământul de conducători convinși că produc valoare numai când dau din gură, nu și când ascultă. Îi recunoști din avion pe acești șefi prea entuziaști pentru binele afacerii lor deoarece:

  • Te întrerup înainte să priceapă despre ce vorbești
  • Îi dă empatia ”afară din casă” astfel încât le pasă doar de ilustra lor persoană și o arată ostentativ – ”ăsta sunt, altul mama nu mai face”
  • Abuzează de judecăți de valoare sau se comportă pueril – fac miștouri ieftine, dau cu barda, schimbă regulile din mers, divaghează
  • Nu știu să pună întrebări deschise care să conducă la răspunsuri productive. Se mulțumesc cu zicători de tipul ”de ce-mi pierzi timpul”, ”cât crezi că te mai plătesc degeaba” sau ”cum poți să te gândești la problemele tale personale când avem atâta treabă”
  • Nu observă sau nu le pasă de manifestările de emoție ale interlocutorului
  • Când vorbesc cu tine mănâncă, se uită pe tavan după avioane inamice la joasă înălțime sau își butonează preocupați device-urile. Unii care duc nesimțirea la rang de artă te întrerup ca să-și sune menajera, șoferul, grădinarul sau băiatul de mingii.

Doamnele și domnii care ascultă cu un sfert de ureche și cu bunul simț în concediu au numai de pierdut. Relațiile trainice cu subordonații, eficiența în execuție, colaborarea voluntară, deschiderea de a transmite informații vitale depind de felul în care ești perceput ca șef.

Cu cât ești mai atent, demonstrezi respect pentru cel care-ți vorbește, cu atât vei știi mai multe, vei avea oameni mai motivați și rezultate mai bune. Chiar dacă nu-ți stă în caracter evită să-ți impui punctul de vedere, fă un efort să auzi ce ți se spune, să clarifici până înțelegi despre ce este vorba, să acorzi subalternului tău atenție și considerație. Pentru că merită!

The following two tabs change content below.

Călin Cavaleru

Autor, speaker, consultant specializat în tehnici de gândire rațională. Își ajută clienții să găsească cele mai simple, profitabile și durabile soluții de business.

Ultimele articole postate de către Călin Cavaleru (vezi toate)