Poate că nu vrei să faci eforturi să înțelegi cum funcționează organizația, ce-i motivează pe coechipierii tăi sau ce-i împinge să ia decizii iraționale când ți-e lumea mai dragă. Poate ești genul care nu suportă să pară pierdut, dezorientat sau de-a dreptul tâmpițel până când învață ceva nou, îndeajuns de bine cât să se descurce onorabil și preferă să pozeze în atoateștiutor din start.

Nu-i nicio nenorocire. Sunt destule companii conduse de oameni extrem de ocupați cu nimic, reactivi, care urăsc riscul și dau înapoi în fața rezistenței angajaților mediocrii, morocănoși, dar vocali. Sau dacă pot, îi spulberă pe acești nemernici pentru că le-au contestat autoritatea.

Poți să trăiești excepțional, ani buni de zile, profitând de un mediu extern prietenos, de relații comerciale privilegiate, de un șef de tip locomotivă care te trage după el sau de bunăvoința unor investitori străini care au dimensionat greșit baraca și acum, deși știu că sunt pe arătură, se fac că plouă.

Poți să fii doar o rotiță nesemnificativă dintr-un mecanism pe care nu-l înțelegi deloc dar să te simți bine, important, chiar puternic, în timp ce execuți la comandă, fără să pui întrebări tot ce ți se cere de undeva de sus.

Poți chiar să te descurci onorabil aplicând cele cinci rețete care te-au scos mereu din corzi indiferent din ce motiv ai ajuns acolo, copiind comportamentele sau acțiunile băieților mari, tăcând agresiv în fața celor puternici dar lătrând provocator-isteric la cei slabi.

Însă dacă și se pare că a venit momentul să te transformi într-un conducător pe care oamenii să-l urmeze de bunăvoie, pentru că-l respectă și au încredere în viziunea lui e cazul să te apuci să gândești, să planifici, să rezolvi și să înveți câte ceva din fiecare situație cu care te confrunți.

Ia atitudine ori de câte ori ai ceva important de spus, respectă primul principiile și valorile companiei, nu te ascunde în cireș când lucrurile merg rău, asumă-ți răspunderea eșecului, recunoaște meritele oamenilor care au pus umărul la succes. Las-o mai moale cu băgatul pe gât și cu etalarea mușchilor. Comunică, convinge și motivează pentru că numai așa ai să ajungi, cu timpul, un lider.

 

The following two tabs change content below.

Călin Cavaleru

Autor, speaker, consultant specializat în tehnici de gândire rațională. Își ajută clienții să găsească cele mai simple, profitabile și durabile soluții de business.

Ultimele articole postate de către Călin Cavaleru (vezi toate)