Nu găsești talente pe toate drumurile. Totuși sunt mulți șefi de companii care caută asiduu oameni excepționali, pe care să-i plătească puțin, să-i hăituiască tot timpul sau să-i calce în picioare ori de câte ori s-au trezit din somn cu fața la cearceaf. Le spun și aici, așa cum le-am zis și în discuțiile directe, că vânează un animal pe care nu-l vor prinde niciodată. Pentru că nu există!

Cei care știu să producă mai mult și mai bine decât li se cere, care se descurcă singuri în orice ipostază sunt păsări rare. Ca să dea maximum au nevoie de un mediu de lucru special, care să le pună în valoare abilitățile.

Ca să-i poți angaja îți trebuie un proces de recrutare bine pus la punct, timp suficient să-i convingi că merită să vină la tine și un comandant suprem empatic care înțelege că punctele de vedere diferite pot coexista fără să se dărâme șandramaua.

Ca să-i păstrezi, măcar pe termen mediu în echipă trebuie să le oferi ținte clare, încredere, libertatea de acțiune necesară pentru a reuși plus semnale că apreciezi rezultatele obținute.

Când conduci precum un stăpân pe plantație, fără să-ți pese de angajați, cu ”hei rupuri” lipsite de sens, ca un micro-manager agresiv, nu vei da întâmplător, nici în interiorul nici în afara organizației, peste lebedele negre care sparg normele.

Dacă ai o viziune clară,  determinare,  pasiune și destulă putere de muncă poți să te joci de-a despotul în lanul de secară pentru o bucată de vreme, cât firma este  mică. Ai putea chiar să ai realizări epocale dacă nimerești subalterni submisivi sau prea comozi ca să-și vadă de drum. Să te doară-n bască dacă ai sau nu talente în curte.

La un moment dat însă, compania ajunge atât de mare încât rigiditatea, încrederea exagerată în forțele proprii, credința că ești un șef infailibil o vor face să cadă în nas. De obicei brusc și exact când te aștepți mai puțin.

Oare cât mai ai până acolo?

 

The following two tabs change content below.

Călin Cavaleru

Autor, speaker, consultant specializat în tehnici de gândire rațională. Își ajută clienții să găsească cele mai simple, profitabile și durabile soluții de business.

Ultimele articole postate de către Călin Cavaleru (vezi toate)