Menirea unui lider care înțelege ce este strategia și reușește să o comunice este să însuflețească oamenii și să-i facă să-l urmeze pe drumul spre materializarea viziunii în care i-a convins pe toți să creadă. Pe parcursul acestui călătorii apar obstacole, nelămuriri, ezitări, îndoieli pe care el le depășește într-un fel sau altul.

În lupta permanentă cu provocările zilnice, unii șefi pierd direcția inițială, fac derogări majore de la principiile cu care au pornit la drum, încep să creadă că sunt infailibili, se rup complet de echipa lor.

Oare ce combinație de caracteristici, abilități și acțiuni este necesară unui lider adevărat?

Să fie pasiunea, entuziasmul, bunul simț, inițiativa și puterea de a-și urmării cu obstinație țelul? Sau capacitatea de a lua decizii pe care să le înțeleagă și să le accepte toată lumea?

Să fie capacitatea de a motiva oamenii și a-i face să dea tot ce-i mai bun în ei? Sau abilitatea de a învăța mereu lucruri noi? Să fie cunoașterea felului în care funcționează organizația sau altruismul?

Să fie modalitatea prin care își asuma sau nu răspunderea și responsabilitatea atingerii țintelor? Sau dorința de a face mereu mai eficace, mai repede și mai ieftin? Să fie tăria cu care-și susține opiniile sau respectul pe care-l arată tuturor membrilor echipei pe care o conduce?

Să fie empatia, consecvența, integritatea? Sau abilitatea de a comunica și de a convinge? Sau imaginația, simțul măsurii și încrederea pe care o acordă colaboratorilor?

Să fie felul în care recunoaște meritele, stabilește vinovățiile și identifică soluțiile? Sau cât este de respectat de către cei care-l urmează? Să fie felul în care transmite cunoștințe, principii și valori? Sau cum dă valoare eșecurilor și succeselor trecutului?

Tu ce crezi despre leadershipul care se bazează pe valorizarea oamenilor? Poți să-ți conduci echipa fără să dai permanent indicații, să-ți faci colegii să-și dorească să performeze mai bine ca să demonstreze că sunt cu adevărat profesioniști  capabili să se descurce indiferent de complexitatea proiectului sau vitregia situației?

Nu uita că un ”C-level” manager care are rezultate pe termen mediu și lung este capabil atât să gestioneze sentimentele celor cu care lucrează, să se conecteze cu ei, cât și să-și concentreze puterea pe care i-o oferă poziția ierarhică ca să ia hotărârile cu adevărat necesare indiferent cât de nepopulare ar fi ele.

Când vine vorba de oameni rezultatele excepționale apar acolo unde aceștia au autonomia și independența necesare pentru a-și lua singuri deciziile importante și a face, cu responsabilitate, ce cred ei că este mai bine fără să fie ținuți tot timpul de mână.

Să-ți păstrezi echilibrul, concentrarea, viziunea strategică și respectul celor cu care lucrezi nu este deloc simplu și mai mult ca sigur există o mulțime de poteci alternative care conduc către rezultatele optime în funcție de strategia, cultura, procesele organizației precum și de cunoștințele sau abilitățile oamenilor care o compun.

Liderul care-și dorește să nu rămână în urma circumstanțelor și să fie mereu competitiv trebuie să învețe continuu atât din greșelile pe care le face, cât și din cărți, bloguri sau evenimente de specialitate.