”În orice strat-up, nevoia de cash bate logica” ne spune Sergiu Neguț pe facebook referindu-se cel mai probabil la deciziile complet inepte pe care le iau antreprenorii când lipsa banilor le scurtcircuitează gândirea și îi transformă în cei mai mari dușmani ai propriilor companii.

Eu nu știu ce i s-a întâmplat lui sau ce l-a făcut să emane această cugetare tocmai acum, știu însă ce am văzut cu ochii mei în repetate rânduri și cum reacționezi când ești un antreprenor în sevraj de cash:

Accepți orice fel de contract sau de încuscrire de imagine fără să iei în calcul consecințele. Așa se face că-ți strici reputația pentru că nu ai livrat ce trebuie, ai întârziat sau pur și simplu nu te-ai priceput.

Te trezești asociat cu oameni și companii care nu au nicio legătură cu cine ești sau ceea ce faci. Reduci prețurile cu 40-50%  și pe urmă ești uimit că nu înțelege nimeni ce valoare au cu adevărat serviciile tale sau cu ce te ocupi în realitate.

Cauți finanțări în cele mai ciudate locuri, la cele mai dubioase persoane și accepți condiții care fac rambursarea imposibilă pentru că nu poți să vezi nici un centimetru mai departe de nevoia stringentă de cash și crezi, total greșit, că dacă reușești să ridici presiunea imediată de pe tine vei avea destul timp să reinventezi apa caldă și să te scoți cumva. Că doar ți-a mers mereu până acum…

Scapi din vedere cele mai simple, ieftine și evidente soluții pentru că pur și simplu te blochezi în scenarii horror și intri în panică. Uneori este de ajuns să discuți cu un prieten, dacă nu ai un mentor, și vei realiza că nici dracu’ nu-i așa de negru și nici nu-i nevoie de acțiuni sau soluții dramatice ci doar de un pic de transparență, creativitate și putere de convingere în relația cu partenerii, clienții, angajații sau finanțatorii.

Plătești cu întârziere salariile fără să explici situația oamenilor tăi și-i transformi din aliați de nădejde în adversari de care te-ai putea lipsi în aceste momente de restriște. Când în loc să te închizi în turnul de fildeș sau să te bagi sub birou, pui cărțile pe masă vei avea parte de surprize plăcute de la subordonații tăi, cei mai mulți îți vor dovedi  că sunt alături de tine:

  • Vor înțelege situația și vor accepta, într-o măsură covârșitoare, să facă sacrificii importante pentru a salva compania
  • Vor veni cu sugestii de soluții eficace la care fie nu te-ai fi gândit niciodată, fie ție nu ți-ar fi fost deloc comod să le lansezi, explici sau pui în practică
  • Se vor implica total în implementarea planurilor pe care le-ați făcut împreună și vor căuta permanent să presteze mai bine, mai repede și mai eficace fără să-i bată nimeni la cap sau să stea să-i mâne de la spate
  • Se va alege grâul de neghină și cei care nu cred în viziunea ta, care oricum dezarmează ușor și se implică puțin, adică cei care muncesc doar pentru salariu vor pleca și astfel echipa ta va ieși din criză însănătoșită și întărită.

Este responsabilitatea antreprenorului să gestioneze cash-ul astfel încât să nu dea în nas și să nu intre în criză de bani. Asta nu înseamnă că nu se întâmplă, chiar mai des decât ne-ar plăcea să credem, ca toate măsurile de prevenire a crizei să dea greș și să ajungă să se confrunte cu o lipsă alarmantă de cash.

Important în astfel de momente este să-ți păstrezi cumpătul, judecata, bunul simț și să nu te repezi să acționezi înainte să analizezi scenariile alternative posibile. Să nu intri-n panică și să nu iei decizii pe care să le regreți mai devreme sau mai târziu.

Să te sfătuiești cu oameni cu experiență, în care ai încredere, înainte să te arunci cu capul înainte și mai ales să ceri ajutorul celor cu care lucrezi pentru a identifica și pune în practică cele mai fericite soluții.

Și mai ales să nu crezi prostește că ce ți-a mers până acum e sfânt și te va scoate de acum încolo pentru că lumea se schimbă foarte repede, iar rețetele de succes de ieri nu mai înseamnă nimic azi.

 

The following two tabs change content below.

Călin Cavaleru

Autor, speaker, consultant specializat în tehnici de gândire rațională. Își ajută clienții să găsească cele mai simple, profitabile și durabile soluții de business.

Ultimele articole postate de către Călin Cavaleru (vezi toate)