Se întâmplă nu de puține ori ca probleme culturale serioase ale organizației să fie amânate fără un termen clar pentru simplu motiv că nu sunt nici urgente, nici extrem de vizibile și credem că le putem gestiona chiar fără să luăm măsuri corective, ceea ce nu este nici adevărat, nici productiv pentru business.

Zilele trecute am moderat întâlnirea unei echipe de management preocupată să depășească chestiuni culturale, nu neapărat presante, dar care fuseseră date de-o parte pentru prea multă vreme și ale căror efecte se simțeau deja în comportamentele, motivarea și gradul de implicare al oamenilor.

Discuția a avut loc undeva în afara Bucureștiului într-un mediu relaxant iar la sfârșitul ei concluziile celor prezenți au fost:

Ne-am concentrat asupra subiectului principal și anume disfuncțiile culturale și n-am mai alunecat ca de obicei în dezbateri sterile despre povești operaționale.

Este extrem de productiv pentru că am reușit să creionăm un plan de acțiune clar pe care ni l-am asumat cu toții în ansamblu și fiecare partea lui de treabă.

Pentru că am participat cu toții la elaborarea inițiativelor necesare și stabilirea priorităților avem acum și motivația necesară să ducem la bun sfârșit ceea ce ne-am asumat.

Ne-am cunoscut mai bine și ne-am amintit că suntem în primul rând oameni și apoi manageri care conduc echipe, rezolvă probleme sau iau deciziile critice.

A existat timpul și dispoziția necesară pentru a ne dezvolta punctele de vedere cu argumente și a ne asculta unul pe celălalt cu atenție până la capăt.

Am constatat astfel că putem colabora excepțional atâta timp cât nu există presupuneri neverificate și suspiciuni atârnate-n neant.

Am lăsat garda jos și am abordat deschis și cinstit conversația. Ne-am depășit teama de a părea vulnerabili și am reușit să spunem ”nu știu” și să întrebăm ”tu ce crezi” mult mai des decât o facem în mod obișnuit. Astfel am ajuns mai repede la compromisul optim și am găsit soluții unor chestiuni aparent ireconciliabile.

Ne-am contrazis uneori chiar vehement și asta ne-a ajutat mult să progresăm, să găsim cea mai bună soluție și să tragem concluzii luând în calcul toate punctele de vedere.

Diversitatea opiniilor exprimate ne-a amintit de ce este util și eficace să te consulți cu oameni cu expertize și experiențe diferite înainte de a lua decizii majore.

Am realizat că suntem deștepți și creativi într-un fel diferit de cel pe care îl observăm sau îl ignorăm în activitatea cotidiană.

Scenariile alternative aduse în discuție, argumentele folosite și faptul că am obținut în final un acord în toate subiectele abordate ne-au convins o dată în plus de valoarea și coeziunea echipei noastre.

De ce te-ar interesa pe tine povestea acestei întâlniri?

Pentru că descrie felul în care ai putea să-ți rezolvi problemele complexe legate de cultură, strategie, operațional, recrutare, procese sau orice altceva pentru care încă nu ai o soluție.

Pentru că în perioada vacanțelor de vară sau de iarnă este cel mai potrivit moment să te apuci să analizezi situația, să găsești cele mai fericite soluții, să începi să le aplici.

Pentru că îți amintește că oamenii din echipa ta pot face minuni de vitejie când lucrează împreună, își admit limitele, vulnerabilitatea  și la sfârșit își unesc eforturile pentru a atinge scopul comun.

Nu în ultimul rând pentru că soluțiile cele mai deștepte, rapide și ușor de aplicat se identifică lucrând în echipă, departe de zgomotul de fond al preocupărilor zilnice, într-un ritm care permite analize complexe.