Întâlnesc mulți oameni eșuați de o eternitate într-un job plictisitor, fără nici un viitor, care nu par conștienți că pasivitatea lor le dăunează grav pe toate planurile. Dacă-i întreb de ce nu pleacă spre zări mai prietenoase îmi spun, printre alte pretexte, că schimbările frecvente ale locului de muncă dau prost la CV și te împiedică să ajungi, cândva. la poziția de vis.

Minunat discurs. Numai că e fals!

Acești angajați excepționali ignoră schimbările care au remodelat piața muncii în ultimii ani.

Mobilitatea specialiștilor a crescut spectaculos. Ei termină ce au de făcut apoi se mută spre o nouă provocare. Procedând astfel învață mai mult și mai repede. Se confruntă cu situații diferite, capătă experiență, acumulează valoare de piață.

Companiile lucrează permanent în proiecte, folosind parteneri și freelanceri pentru a le duce la bun sfârșit. Ele înțeleg valoarea angajamentelor pe durată determinată care le rezolvă probleme punctuale la prețuri decente fără să influențeze negativ activitatea curentă.

Prin urmare, orice ți-ar vinde dinozaurii din industria de recrutare, cei care te sfătuiesc de obicei să taci și să înghiți ca să nu-ți bușești prețiosul CV, recomandarea mea este să-ți folosești capul când analizezi dacă e cazul să-ți vezi de drum.

Dracu nu-i niciodată așa de negru precum pare, iar statul pe loc, când nu mai ai nimic util de făcut, poate fi cea mai proastă decizie. Deci:

Nu te lăsa dus de val

Asigură-te că știi exact ce cunoștințe, abilități sau experiențe vrei să acumulezi în noul tău job. Gândește-te încotro vrei să-ți duci cariera. Evaluează riscurile și oportunitățile, apoi hotărăște-te dacă pasul pe care te pregătești să-l faci este cu adevărat în direcția bună.

Pleacă doar dacă ai un motiv serios

Dă-ți seama exact ce te face să-ți dorești schimbarea.

Dacă te ucide rutina, nu mai înveți nimic nou, ești supus presiunilor uni micro-manager narcisist, lucrezi cu o tehnologie demodată și nu vrei decât să vină weekend-ul mai iute e cazul să pleci.

Rămânând pe loc te deprofesionalizezi. Atitudinea și comportamentele tale în raport cu performanța, creativitatea, colaborarea se deteriorează iremediabil.

Stai într-un job destul cât să înveți ceva util

Dacă pleci din 3 în 3 luni e prea des indiferent cu ce te ocupi. E recomandabil să rămâi pe loc măcar până termini proiectul major pentru care ai venit fie că înseamnă dezvoltarea pieței, redesenarea unui proces cheie, implementarea unui sistem informatic nou sau orice altceva.

Fără să ai un rezultat palpabil te vor apuca frustrările și va fi complicat să explici recrutorului sau viitorului angajator ce-ai căutat în ultimul tău job.

Fii conștient că ești ce ai făcut în ultimul job

Ne autoevaluăm forțele cu mare indulgență. Ne place să credem că suntem puternici, că putem oricând să ne apucăm cu succes de ceva nou sau să revenim la ce-am făcut mai demult.

E minunat să privești așa pentru propriul ego și dezastruos să deschizi această discuție cu potențialului angajator.

În ochii celui care-și pune problema să te ia cu el în barcă ești exact ce ai lucrat ultima oară, nimic mai mult. Presupunând că ai fost în ultimii 2 ani marketing manager la client, după ce ai lucrat 10 ani ca director de creație în agenție, n-o să se înghesuie nimeni să-ți ofere un job în creație sau în managementul de publicitate.

Asumă-ți costul fiecărei mișcări de carieră

Nu pleca din multinațională în antreprenoriat dacă-ți dorești să fii șef peste mii de oameni, să ai cel mai bun loc de parcare din toată clădirea de birouri sau să chinui pe cine vrei tu cu ședințe interminabile.

E posibil, ba chiar probabil, ca odată ce ai pășit în mediul antreprenorial, să nu mai ai cale de întoarcere spre Nirvana procedurilor stufoase (multinaționala) așa că asigură-te că ai analizat atent consecințele acțiunilor tale și ești pregătit să le gestionezi.

Angajații și-au dat seama că loialitatea cere reciprocitate. Ei știu bine că angajatorilor, indiferent ce zic, le pasă doar de rezultatele financiare. Așa că decid să-și urmeze propriul interes fără remușcări, mai repede decât în trecut, plătind cu aceeași monedă.

Experiențele de lucru diverse, în special la începutul drumului profesional, te ajută să alegi calea cea bună în cunoștință de cauză și să-ți stabilești din vreme obiective de carieră realiste.

Asta nu înseamnă să accepți un job sau să pleci din el de amorul artei. Nici să otrăvești fântânile în urma ta pentru că vei fi ținut minte, iar povestea va ajunge în cel mai nepotrivit moment, exact acolo unde nu ți-ar plăcea să se știe.

Creionează o strategie, acumulează cât mai iute abilitățile și experiențele necesare succesului.

Concentrează-te la atingerea țintelor stabilite, evaluează periodic progresele făcute și vei ajunge acolo unde-ți dorești. Vei fi tot ce ți-ai dorit când erai mai mic ba chiar mai mult.