Eu nu vreau la coaching îmi spune zilele trecute un prieten. Omul luptă din răsputeri să evite interacțiunea cu un coach pe care înalta poartă a multinaționalei încearcă să i-l bage pe gât de ceva vreme. Nu-mi spune exact ce-l deranjează pentru că nu-i e foarte clar nici lui.

Altul, tot din peisajul multinațional, este deja inclus într-un program de coaching cu un ierarhic superior; i se pare extrem  de valoros  ce  se întâmplă în acest proces, dar ține pe cât posibil batista pe țambal de teamă să nu pară slab în ochii colegilor.

Pe tărâmurile antreprenoriale e și mai greu. Angajatul căruia i-ar folosi coachingul acoperă 5 poziții deci se fofilează oricând profitând de faptul că are mereu ceva mai urgent. Nici nu-l aleargă nimeni să-l aducă înapoi pe drumul cel bun pentru că funcțiunile de suport sunt slabe sau inexistente, iar softurile care urmăresc dezvoltarea profesională lipsesc cu desăvârșire.

Mă întreb adesea de unde vine reacția de respingere față de coachingul on the job? Poate pentru că ne închipuim că înseamnă să fim ținuți de mânuță la fiecare pas și nu ne place asta. Sau credem că știm destul, că stăpânim mereu perspectiva corectă asupra situațiilor cu care ne confruntăm. Sau urâm să admitem că nu suntem perfecți, că mai avem destule de învățat și o putem face mai ușor de la alții decât din cărți, filme sau tutoriale.

Coachingul se întâmplă oricum atunci când preluăm puncte de vedere diferite și idei constructive din surse neașteptate pe care le valorificăm în felul nostru. Desigur așa funcționează dacă avem destulă maturitate emoțională ca să ne păstrăm mintea deschisă și să prelucrăm informațiile de care ne ciocnim în loc să le ignorăm grațios.

Oricare ar fi pragul ce te oprește să crezi că ai nevoie de un coach on the job recomandarea mea este să-l depășești, să profiți dacă ți se ivește ocazia să beneficiezi de unul, pentru că:

Vei învăța lucruri noi de la un senior din organizație care este cu siguranță expus la mai multe informații decât tine. În plus știe mai bine obiceiurile, cultura, jocurile politice, scurtăturile acceptabile. Vede de la o altă înălțime ierarhică felul în care vor evolua prioritățile companiei și te poate ajuta să-ți dezvolți abilitățile utile.

Vei deveni mai productiv pentru că poți clarifica ce se așteaptă de la tine, în ce ordine are sens să livrezi rezultatele, ce scenarii alternative merită luate în calcul când evaluezi riscurile. De asemenea vei înțelege cum se alocă resursele și cum se raportează progresele realizate iar imaginea de ansamblu va ieși din ceață.

Vei fi mai motivat deoarece viziunea și obiectivele strategice îți vor fi explicate cu exemple relevante pe măsură ce se întâmplă lucruri, deci o vei  înțelege mai bine. Contextul nu-ți va mai părea dușmănos pentru că vei afla ce motive stau în spatele unor decizii nepopulare sau nedrepte. Când te va păli lenea va exista cineva să-ți dea impulsul necesar reașezării pe traiectoria corectă.

Vei câștiga un aliat puternic care te va susține să-ți promovezi ideile, proiectele, inițiativele. Îți va arată cum să împachetezi lucrurile astfel încât să fie acceptate mai simplu și te va face cunoscut în cercuri unde e greu să ajungi singur. Atunci când te vei confrunta cu situații critice va pune umărul să te scoată din groapă.

Toți șefii din antreprenoriat sau multinațională ar trebui să știe că un lider eficient face coaching permanent cu oamenii lui. Asta pentru că nu există performanțe excepționale fără clarificarea așteptărilor, feedback în timp real, evaluarea continuă a rezultatelor și a consecințelor.

Conducătorul adevărat explică exact ce rezultate își dorește, să insufle încredere, stimă de sine și motivare. El comunică cât e necesar, ascultă activ, pune întrebări inteligente, deleagă corect și la momentul potrivit.

Încurajează inovația, dorința de a folosi poteci noi aflate în afara zonei de confort. Ține schimbul de idei acolo unde el produce valoare, fuge de bârfă, zvonuri, nu încurajează conflictele neproductive.

Așa merită să acționezi și tu dacă vrei să crești retenția, să ai angajați motivați, capabili să se descurce independent. Numai astfel va apărea în companie un grup de oameni talentați care vor face diferența atât azi, cât mai ales mâine. Afacerea ta va crește chiar dacă vei petrece mai puțin timp pe metereze.

Dă mai răruț cu pumnul-n masă, dovedește că te preocupă dezvoltarea oamenilor, creează o cultură ce premiază performanța, inovația, învățarea, transformă-te în coachul echipei tale chiar dacă asta cere o muncă de convingere demnă de Sisif.