Gigantul cu picioarele de lut pare un conducător carismatic. Îți place cum se mișcă chiar dacă e în organizația vecină. Ai vrea să colaborați, simți că ți-ai găsi locul perfect în proiectele grandioase despre care vorbește mereu, cu patimă. Ai convingerea că în preajma lui vei câștiga serios deși nu există nicio dovadă palpabilă că oferă servicii de calitate, produse extraordinare sau experiențe excepționale. Imaginea lui arată foarte bine dar realitatea se vede prea puțin spre deloc.

Amintește-ți înainte să faci o mișcare pe care ai putea s-o regreți, că din carismă pură se nasc staruri, inventatori, filozofi, vizionari dar și escroci de geniu. Un personaj dubios care seduce ușor îți scurtcircuitează gândirea critică, bunul simț, îți anihilează capacitatea de a analiza riscurile. Ba chiar te face să-l urmezi și-n prăpastie.

Iar când îți propui să-ți dezvolți afacerea așa cum nu ai mai făcut-o vreodată carismaticul Gigant cu picioarele de lut este cel mai nepotrivit partener pe care l-ai putea alege, pentru că:

Habar n-are cu strategia

Pe vremuri avea o viziune de care își mai amintește vag și azi când vine vorba despre trecutul glorios. Între timp banii pe care speră să-i ia peste 5 ani, la vânzarea companiei, i-au furat mințile. Refuză să vadă faptele neconvenabile, se ascunde-n spatele detaliilor nesemnificative, convoacă întâlniri fără sens. Nu are o agendă clară, se răzgândește peste noapte, se învârte-n cerc. Fuge după toți iepurii în același timp. Aruncă pe fereastră bani, eforturi, oameni de calitate, proiecte începute.

E nepriceput la relații

Complet incapabil de empatie nu demonstrează niciodată respect, răbdare, înțelegere sau dorință de colaborare. Întrerupe interlocutorul, schimbă subiectul fără noimă, e plin de judecăți de valoare, are numai convingeri nestrămutate. Își închipuie că toți vor să lucreze cu el ignorând nonșalant că există o paletă extrem de largă de oportunități ce nu-l includ.

Confundă forma cu conținutul

În loc să-și perfecționeze modelul de business, să construiască relații durabile cu posibili investitori, să-și facă ordine în ogradă astfel încât să atingă obiectivele planificate, este preocupat de NDA-uri și alte hârțoage stupide. Se concentrează cum să-și ardă angajații care pleacă și neglijează să-i motiveze sau să-i inspire pe cei ce rămân. E șmecher cu toți furnizorii, îi bagă sub masă cum vrea el, iar asta-l face să plătească totul cu 30% mai scump decât restul jucătorilor din piață.

Adună echipe de perdanți

Îl place să aibă-n preajmă doar yes-manii entuziaști, birocrații căutători de nod în papură și impotenți cu pedigriu multinațional. Se ghidează după aparențe, promovează mediocritatea agresivă în detrimentul competenței. Oamenii care gândesc strategic, duc proiecte la bun sfârșit și au o atitudine pro-activă îi par depășiți. Când apar veștile proaste împușcă mesagerul. Apoi se preface că dezastrul nu există.

Își asumă fără noimă riscuri enorme

A renunțat să analizeze scenariile alternative posibile, deoarece crede că orice ar întreprinde este perfect. Vinde pielea ursului din pădure, ascunde gunoiul sub preș, vopsește realitatea sumbră în culori pastelate. Nu a pregătit nici un plan B, nu are măsuri de prevenire împotriva nenorocirilor probabile și nici semnale de alarmare în caz că treaba se împute peste măsură.

Pentru carismaticul lipsit de substanță există mereu scurtături alunecoase, niște reguli de încălcat, poteci întunecoase pe lângă drumul drept, care-i permit să facă bani ușori pe spinarea clienților, furnizorilor, partenerilor sau a angajaților.

În graba lui de a prosti lumea Gigantul nostru cu picioarele de lut confundă profitul pe termen scurt, bătaia de joc, soluțiile superficiale cu munca grea, planificată și deliberată care duce la rezultate spectaculoase și durabile.

El crede cu sinceritate că lumea e plină de victime, că are soluții să iasă  din orice situație critică, că poate să vopsească la nesfârșit realitatea în culorile ce-i servesc interesele imediate.

Când va cădea Gigantul cu picioarele de lut mulți se vor minuna că nu și-au dat seama mai din vreme că un proiect serios e  mult mai important decât un personaj carismatic, că au fost neatenți când omul, dintotdeauna găunos, a propus o schemă frauduloasă, că s-au lăsat seduși aiurea de un discurs colorat frumos dar lipsit de substanță. Doar că pentru ei va fi prea târziu!

Tu dragă Antreprenorule evită să te împrietenești cu Gigantul păgubos. În plus ferește-te să ajungi ca el. Definește-ți și urmează-ți strategia, înconjoară-te de oameni competenți, chiar dacă te mai contrazic câteodată, asumă-ți inteligent riscuri. Păstrează-ți intact bun simțul și nu te ascunde ca struțul când e greu voinicului.