Vrei mereu mai mult. Îți forțezi nervos propriile limite și încerci să le spulberi complet pe ale celorlalți. Te străduiești să comprimi timpul, deși dacă ai sta strâmb și ai judeca drept, ai realiza că n-ai obținut nici măcar un rezultat decent procedând așa.

Anunți că ajungi în 10 minute când mai ai jumătate de oră până la destinație. Promiți că o să livrezi luni dar știi sigur că n-ai cum să termini până miercuri. Le ceri subalternilor tăi să dea gata în 8 ore o temă care durează câteva zile, apoi te aștepți ca ei să se miște cu viteza luminii.

Arareori, când urmărești progresul făcut pe inițiativele imposibile pe care le-ai vrut gata încă de ieri, constați că cei care știu să-și folosească creierul s-au mișcat în ritmul lor, iar dintre ceilalți, cei mai spăimoși au produs nimic la tavă, iar cei mai tupeiști n-au avansat deloc sub pretextul că n-au înțeles exact ce le-ai cerut.

Nu vrei să accepți că organizația e guvernată de reguli precise sau că oamenii forțați să se miște într-un ritm prea alert pentru posibilitățile lor se sufocă încă de la începutul cursei. Te bate gândul să folosești nouă mame în loc de una, în speranța că se va naște copilul într-o lună.

Dacă vrei să obții rezultate mai bune ar fi cazul să faci un pas în spate, să te uiți la situație dintr-o nouă perspectivă și mai ales să:

Nu mai alergi după potcoave de cai verzi pe pereți

Află exact cine ești, ce valori îți ghidează deciziile, comportamentele ori atitudinile. Stabilește încotro te îndrepți, cum vei măsura succesul și ce te va face să câștigi. Hotărăște-te ce te mână în luptă, cum arată clientul tău ideal și ce poate el să găsească doar la tine.

Odată ce ai luat toate deciziile legate de identitate, principii și direcție ține-te de ele în loc să te clatini dintr-o parte în alta a drumului precum cetățeanul turmentat. Conservă-ți resursele, investește cu înțelepciune, asigură-te că ai suflu pentru tot maratonul nu numai pentru primii 3 kilometri.

Înveți cu un scop

Nu poți să le știi pe toate. Nici n-are sens să-ți propui așa ceva. Prin urmare e nevoie să te gândești bine ce abilități vrei să-ți dezvolți și care-s domeniile în care nu intenționezi să faci mare lucru. Apoi să decizi unde merită să aloci timp.

Nu-ți pierde vremea mergând la toate cursurile care promit marea cu sarea sau la evenimente urieșești unde mari meșteri de business își amintesc copilăria lor nefericită sau îți explică bune practici de acum 5 ani care n-au nicio relevanță în situația ta sau în etapa de dezvoltare în care te afli.

Reduci drastic numărul de întâlniri la care participi

Stabilește criterii clare de precalificare și de calificare a prospecților, clienților, furnizorilor, angajaților și candidaților pe care-i vezi personal la interviu. Asigură-te că ai angajați pricepuți care sortează corect persoanele cărora le aloci timp.

Exceptând situațiile excepționale, când ai nevoie de relaxare sau vrei să-ți ridici moralul văzând că în curtea altora e și mai multă mizerie decât la tine, nu răspunde în orele în care ești productiv la telefoanele celor care vând produse de investiții, ale funcționarilor bancari care alergă zelos să-ți mai vândă un card ori ale celor care vor să știe cu te-ai simțit la service sau în magazinul cu telefoane mobile.

Renunți la multitasking

Este doar o iluzie că poți să te ocupi de mai multe chestiuni în același timp. De fapt îți muți atenția de la o treabă la alta, pierzând timp, făcând analize de proastă calitate, greșind mult mai frecvent decât de obicei.

Când crezi că rezolvi multe apăsări deodată de fapt acumulezi mult stres, uiți lucruri importante, produci puțin și prost. Imaginea ta în fața colaboratorilor apropiați are de suferit pentru că nu le acorzi atenția necesară. În plus pasionații de multitasking mănâncă mai mult când butonează 3-4 sarcini concomitent decât ei înșiși când se concentrează la o singură treabă.

Muncești mai puțin dar mai deștept

Nu-i nevoie să te implici personal peste tot. Alege-ți luptele, deleagă cât de mult poți. Ia-ți pauze oricând ai nevoie, nu sări peste concedii pentru că-ți macini productivitatea, intuiția și creativitatea.

Încurajează-ți oamenii să gândească, să-și asume responsabilitatea unor proiecte complexe. Fii răbdător și tolerant cu greșelile lor inerente. Arată-le unde vrei să ajungă, nu le impune cum să procedeze. Crește-i să fie profesioniști independenți, nu executanți perfecți care sunt legați de mâini și de picioare când n-au acces la centrul de comandă.

Sper că șefii care citesc aceste rânduri nu vor înțelege că le recomand să contemple pasiv peisajul până le cade norocul în cap sau să aștepte persoana providențială care să ghicească ce-și doresc, să le dea din belșug, ba să le bage și-n traistă.

Pentru că asta nu este nici pe departe intenția mea. Sunt demult apuse zilele când era de ajuns să ne facem treaba ca de obicei ca să fim în frunte. Dacă nu mai inovezi nimic vei dezamăgi profund clientul, competiția te va hali înainte de micul dejun, iar talentele organizației își vor căuta de drum.

Alege deci acțiunea, fii diferit, oferă excelență, pune pasiune, convinge-ți oamenii să se implice în proiectele la care visezi. Dar fă-o cu cap! Gândește-te unde vrei să ajungi înainte să acționezi. Evaluează periodic progresele realizate, schimbă cursul dacă vezi că te îndrepți spre o fundătură.

Și mai ales folosește inteligent timpul. Stabilește priorități, alocă inițiativelor importante resursele de care au nevoie. Nu fugi după prea mulți iepuri odată. Nu te lasă condus de un optimism deșănțat pentru că dacă ceva poate să meargă prost, va merge, astfel că socoteala de acasă nu se va potrivi deloc cu cea din târg!

Construiește cu migală acolo unde ai nevoie de un edificiu durabil. Evită să cazi în capcana superficialității, a așteptărilor nerealiste sau a credinței că ești stăpânul timpului și vei ajunge un superstar în management, așa cum ai visat mereu să fii.